Piroger med sojafärs och fejkon-bacon

Foto: Privat, får ej kopieras!

Till 12 st piroger behövs:

Degen:
50 gr jäst
5 dl vatten
1/2 dl rapsolja
2 tsk strösocker
1 tsk salt
12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i vattnet (37 grader).
Tillsätt olja, salt och socker.
Rör ner mjölet (spara lite till utbakningen) och arbeta tills degen släpper kanten.
Lägg över en bakduk och låt jäsa i 40 min.

Fyllning:
1 gul lök
1 morot, riven
Rapsolja att steka i
1 pkt sojafärs (jag använde Veggis bruna sojafärs, 125 gr torrvara)
1/2 pkt Tärningar à la bacon (Hälsans Kök)
1 st grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
2 msk chilisås
salt, peppar, oregano
Riven ost (går bra med skivad också)

Stek löken och den rivna moroten i lite rapsolja. Lägg i à la Bacon-tärningarna och låt fräsa en stund. Tillsätt sedan sojafärsen. Rör om och låt brynas.
Smula ner buljongtärningen och tillsätt vatten.
Rör i tomatpuré, chilisås och krydda av med salt, peppar och oregano.
Låt puttra i några minuter och låt sedan svalna.

Ta upp degen och dela den i två delar, gör 6 bitar av varje.
Antingen gör man rundlar som man kavlar ut, lägger på fyllning och viker över ena halvan.
Eller så kan man kavla ut en rektangel i lämplig storlek (ca 35×25 cm) och sedan måtta upp 6 fyrkantiga bitar som man klickar ut fyllningen på och viker över hälften.
Glöm inte att lägga på den rivna osten innan du viker över kanten.
Ta sedan en gaffel och tryck till kanten så inte fyllningen rinner ut under gräddning.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt pirogerna jäsa i 20 min, pensla på med solhavre eller sojamjölk och grädda sedan i
10-12 min. Pirogerna är färdiga när dom fått färg.

Ett tips är även att pensla pirogerna med lite vatten och olja när man tagit ut dom ur ugnen så att det inte blir några skarpa kanter!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s