Adam tio månader.

Adam den 11/4:                  Ökning sedan födsel:

Längd: 71,5 cm                   + 20,5 cm
Vikt: 8320 gr                       + 4760 gr
Huvudomfång: 46,1 cm        + 9,1 cm

Adam har de senaste två veckorna tränat mycket på att krypa/kravla och resa sig upp.

Han sitter superstadigt och är snabb på att gå från sittande till kryp-läget. Dock inte så att han kryper på alla fyra utan det är fortfarande lite så att han drar sig fram med armarna och styr ifrån med fötterna istället.

Han drar sig upp själv mot det mesta nu. Vi vaknar nu varenda morgon till en för det mesta glad liten kille som står upp i sängen och babblar.
Tidigare kunde man ju lyfta undan saker som han drog sig upp mot men nu är det andra åtgärder som gäller. Lägga kuddar för vassa hörn. Eller allra helst att alltid vara bara ett steg ifrån. För alltid hittar han nånstans där han kan dra sig upp.
Tv:n är en favorit!

Han kan bli alldeles illröd av ilska när mamma säger “Nej” och förbjuder något.
Till exempel när han reser sig upp mot tv:n och klappar på tv-skärmen. Då brukar det bli lite ilsket då jag lyfter bort honom därifrån. Tre sekunder senare är han på väg dit igen.
Den tjurskalle-leken kan hålla på länge. Jag kan få lyfta bort honom många gånger och han blir lika arg varenda gång, men gör ändå ett nytt försök. Haha. Busunge.
Undrar hur den där tjurskalligheten kommer att utvecklas? 😛

Han tränar även på att förflytta sig i sidled då han står. Till exempel då han står på soffan och håller i sig i ryggstödet. Det är fortfarande lite vingligt när han står men när han får hålla någon i händerna så springer han fram utan problem!

Jag slutade amma honom för ca 3 veckor sedan och det har gått superbra! Han älskar mat så det är sällan några problem med själva matningen. Han är väldigt nyfiken på vad vi äter så ofta får han smaka små bitar av oss, dock inget som är supersalt eller supersött.
I mitten av förra månaden började vi tillföra lite mer soja i kosten så som torr sojafärs till exempel. Den är ju inte saltad så den funkar jättebra att blanda ut och göra grytor av. 
Han har även blivit mer och mer sugen på att hålla saker själv, därför brukar han få små plockbitar att äta av medans han får mat.

Vi tränar även på att ge och ta saker. Ofta brukar han räcka över det han håller i handen om jag säger “Adam, kan mamma få…?”

Han har börjat säga “Mam” och “Mamma” igen! Ofta när han är lite ledsen eller grinig. Han säger ofta “Babba” också.

Han vinkar “hej” och “hejdå”. Märker direkt när någon tar på sig ytterkläderna och är på väg ut, då börjar han vinka. Han kan även härmas ibland när man klappar händerna.

Han drar snart st 80 på de flesta kläder. Foten och handen som inte är sådär pyttesmå men ändå små gjorde vi ett gipsavtryck av nu senast då vi var hemma. Bättre sent än aldrig 😉 Kommer en bild på det nästa gång vi är hemma.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s