Gravid vecka 17.

I onsdags gick vi in i vecka 17. Det händer väldigt mycket i magen nu. Dels så syns den mer förstås. På kläderna märks det också, blir allt tightare att försöka knäppa igen byxorna vilket förstås även märks på vågen. Viktuppgång hittills: snart 4 kg. Jag känner mig mer “svullen” i kroppen den här gången.. som att magen sväller på sidorna också. Jag börjar få fin-fina love-handles på baksidan 😉
I torsdagsmorse (v.16+1) fick Nicklas känna första rörelserna utanpå magen. Än känns det inte så mycket, sprattlar till lite ibland så det var nog bara tur att han lade handen på magen just då! 🙂
Det börjar dra ihop sig till RUL:et (Rutinultraljudet). Den 3/1 får vi se och höra vårat lill-pyre! *LÄNGTAR*
Annars mår jag rätt så bra. Har haft lite värk, typ mensvärk-kramp. Det blir när jag står och går för mycket, antar att det varit rätt full rulle på mig den senaste veckan. Får försöka ta det lite lugnare nu då julstöket är undangjort.

Här kommer lite fakta om vecka 17, lånad från blimamma.se.

Bebisen

Vikten har fördubblats på bara två veckor och nu väger ditt barn c:a 100 gram. Längden från topp till tå är mellan 14-16 cm vilket motsvarar din hand om du spretar med fingarana.

Stora förändringar är på gång! Fostret börjar nu bilda livsviktigt underhudsfett, något som fortgår fram till förlossningen. Underhudsfett är viktigt för att kunna reglera kroppstemperaturen och för ämnesomsättningen. Vid den här tiden består din bebis vikt av ungefär 85 gram vatten och ett halvt gram fett. Efter 40 veckor är motsvarande siffra c:a 2.4 kg fett av den totala födslovikten på 3.7 kg.

Armar och ben är nu nästan fullt rörliga. Ögon och öron har nära nog fått rätt placering och bebisen liknar alltmer en människa.

Du

Moderkakan växer med en otrolig hastiget tillsammans med bebisen, och vid förlossningen kommer den att väga nästan ett halvkilo. Såhär dags är moderkaken väl utvecklad och förser fostret med allt det behöver, och för bort avfall som det inte längre behöver. Samtidigt flyttas livmodern uppåt i din mage och kan nu kännas 3-5 cm nedanför din navel. Den syns förmodligen tydligt att du är gravid vid det här laget och en viktökning på 2,5 till 4 kg är normal.

Kanske har du redan känt bebisen röra på sig i magen, men det är inte ovanligt att det dröjer ytterligare några veckor. Det kan vara mycket lugnande att känna bebisens rörelser därinne, även om det inte är varje dag, och veta att allt är väl.

Du kanske märker att tandkött och näsa böder lättare, vilket beror på ditt ökade blodtryck och ökade blodvolym. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Gravidmagen v.16+3,  22/12-12

Gravid vecka 17

Gravidmagen v.16+3

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s